Okinawa

OKINAWA – křižovatka v Pacifiku, rodiště karate

OKINAWA je „křižovatkou“ v Pacifiku mezi Čínou, Taiwanem, Filipínami, Japonskem a Koreou. Souostroví „RYU KYU“ se rozkádá asi na 160 ostrovech různé velikosti, z kterých je obývaných 48. Okinawské ostrovy se rozkládají na ploše 2267 km2. Největší ostrov je samotná Okinawa – sídlo hlavního města prefektury. Tvoří jen 0,06 procenta z Japonských ostrovů. Na okinawských ostrovech žije asi 1,3 mil. obyvatel, z toho až 90% na největším ostrově – Okinawa ( 100 x 20 km ). Ačkoliv je prefektura malá, má svoje přírodní krásy. Leží v subtropickém pásmu s průměrnou roční teplotou okolo 22,5 stupně celsia, kde převládá mírné počasí po celou dobu roku. Je zde dostatek ryb, ovoce, zeleniny, ale i masa a avamori (pálenky). Dnes je to moderní země – souostroví s rozvětveným turistickým ruchem. Má vlastní kulturní tradici a rozsáhlé tradice v mnoha řemeslech. Dříve měli vlastní jazyk a náboženství. Lidé se na Okinawě dožívají nejdelšího průměrného věku života na světě 90 – 92 let. Přestože mají za sebou negativní zkušenost s dvěma okupacemi, fakticky zde neexistuje kriminalita, nekrade se tam. Jsou to skromní, hrdí lidé s pozitivním myšlením.

Přehled

Na Okinawě se našly vykopávky o prvním aktivním osídlení Okinawy z doby cca 30.000 let př. n. l. Nedávno se našli u Okinawy pod mořem pyramidy z doby 12 – 10.000 let př. n. l.

627 existuje první písemná zmínka o Okinawě v Pekingu
714 je zaznamenána první návštěva v Číně
753 souostroví RYU KYU se dostává pod vliv Číny
1372 RYU KYU začalo platit atribut pro čínskou dynastii Ming
1393 Čínský císař vyslal 36 rodin z jihočínské provincie FUKIEN, které se usadili ve vesnici KUME – součást NAHA. Byli to mořeplavci, starali se o veřejnou správu, obchod, kulturu, bezpečnost, náboženství, ale přinesli i ucelené znalosti CHUAN FA (některé prameny uvádějí 15. století, resp. rok 1456).
1429 Kníže SHO HANSI sjednotil silou tři existující knížetství do jednoho královstí, zároveň vydal přísný zákaz nošení zbraní, jehož porušení bylo mimořádně přísně trestáno
1599 čínský vojenský vyslanec generál KUSHANKU začal vyučovat na Okinawě (žák CHATAN YARA dal jména katám, karate a kobudo)
1609 asi 3000 bojovníku klanu SATSUMA, který prohrál v Japonsku boj o šogunát, se vylodilo v království RYU KYU a ovládli ho. Ještě přitvrdili zákaz nošení a vlastnictví zbraní. Zachovali království a tehdy nastalo období intenzivního rozvoje bojových umění ( TODE, KOBUDO ) jako tajných rodinných znalostí. Učili se tajně v úzkém kruhu, resp. posílali své lidi do Číny. Přestali být písemné informace.
1683 Čínský vyslanec WANSHU učí na Okinawě CHUAN FA
1735 se narodil KANGA SAKUGAMA, který se později stal známým okinawským mistrem TODE
1853 admirál PERRY z USA připlul s flotilou na Okinawu a uzavřel dohodu s královstvím
1868 konec éry EDO v Japonsku, nastal konec šogunátu, přišla revoluce MEIJI.
1879 byla ustanovena prefektura a souostroví bylo nazváno podle největšího ostrova Okinawa
26. 3. – 23. 6.
1945
proběhla bitva o Okinawu, kde zahynulo skoro 300.000 lidí. Potom následovala okupace Okinawy a americká vojenská správa. Američané na Okinawě zavedli vlastní identifikační průkazy a peníze
15. května1972 byla Okinawa vrácena pod japonskou jurisdikci jako prefektura. Na zhruba 40 procentech území stále zůstali vojenské základny USA
2000 se zde uskutečnilo setkání G8 za účasti prezidentů Bushe a Putina (udělili mu čestný 9. DAN)
Z rubriky Historie.

Comments are closed.